Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Te cautam pentru primul ghid al micilor producatori romani

23 ianuarie 2018

Te cautam pentru primul ghid al micilor producatori romani

Te cautam pentru primul ghid al micilor producatori romani


Salutari!

    In luna martie a anului 2017 noi, un cuplu de medici mureseni, am demarat proiectul "La Onuca", care isi doreste sa promoveze un stil alimentar si de viata sanatos, prin consumul de produse traditionale si artizanale romanesti.

     In timp, blogul Onucai a devenit o platforma de promovare a micilor producatori autohtoni, insumand peste 100 de manufacturieri. Ne-am axat si pe promovarea magazinelor care comercializeaza produse naturale, a fermelor agroturistice, dar si a evenimentelor, targurilor care au loc in toata tara. De asemenea, ne-am straduit sa formam o comunitate, sa sporim interactiunea dintre clienti si micii producatori, dar si intre alte asociatii sau websiteuri care impartasesc pasiunea pentru acest domeniu. In acest sens am creat pe Facebook "Grupul micilor producatori locali si iubitorilor de produse traditionale", care numara peste 5000 de membri.

Mai multe despre noi puteti gasi aici:

     Acum, in cele ce urmeaza, ne propunem sa realizam primul ghid al micilor producatori autohtoni, la nivel national, "Ghidul micilor producatori romani".



     Este un proiect maret care ne propunem sa se desfasoare astfel:

1. In prima etapa a acestui amplu proiect ne vom stradui sa identificam cat mai multi producatori din toata tara, prin intermediul internetului. De asemenea dorim sa atragem si alti promotori din acest segment sa se implice si sa se foloseasca de baza lor de date pentru a incuraja cat mai multi producatori sa aplice pentru prezenta in acest ghid. Vom colecta datele pe vaza unei casete de informatii standard. Aceasta prima faza va dura pana pe 28.02.2018.


2. Intr-o etapa secunda vom constitui o echipa de lucru formata din promotori ai produselor naturale/bio/eco din Romania, alaturi de care vom selecta micii producatori pe baza unor criterii prestabilite, stabilindu-se un punctaj si o listare in functie de acest punctaj, care va defini ordinea prezentei in ghid si prioritizarea pentru o vizita la fata locului a fermei/fabricutei in functie de posibilitatile financiare. Pot fi implicati si fotografi care sa imortalizeze unic aceste vizite. Prioritarea o vor avea producatorii autorizati cu respect pentru manufactura si naturaletea produselor, materie prima de origine proprie, absenta aditivilor alimentari si conservantilor. Aceasta faza va dura pana pe 31.03.2018.


- denumire comerciala: 3 pcte
- denumire producator: absenta 3 pcte < prezenta 1 pct
- detinatori: familie 3 pcte < asociati 2 pcte < solitar 1 pct
- locatie: rural 3 pcte < urban 2 pcte < strainatate 1 pct
- traditie: peste 21 ani 3 pcte < 11-20 ani 2 pcte < sub 10 ani 1 pct
- manufactura: 100% 3 pcte < 99-50 2 pcte < sub 49 1 pct
- gama: variata 3 pcte < 2 produse 2 pcte < 1 produs 1 pct
- produs reprezentativ: 3 pcte
- materie prima: proprie 3 pcte < Romania 2 pcte < import 1 pct
- produs: traditional 3 pcte < eco/bio 2 pcte < natural 1 pct
- aditivi: fara 3 pcte < naturali 2 pcte < sintetici 1 pct
- atestare de produs traditional/eco/bio: detinuta 3 pcte < in curs 2 pcte < fara 1 pct
- atestat de producator: detinuta 3 pcte < in curs 2 pcte < fara 1 pct
- distributie: magazine 3 pcte < site/FB 2 pcte < fara 1 pct
- servicii: cazare 3 pcte < vizitare 2 pcte < fara 1 pct
- alti producatori recomandati: numerosi 3 pcte < 1 producator 2 pcte < niciunul 1 pct
- fotografii: da 3 pcte < incomplete 2 pcte < fara 1 pct 
- logo: da 3 pcte < nu 1 pct
- motto: da 3 pcte < nu 1 pct
- site: da 3 pcte < in curs 2 pcte < fara 1 pct
- FB: pagina 3 pcte < profil 2 pcte < fara 1 pct
- aviz FB: 5 stele FB 3 pcte < 4.9 stele FB 2 pcte < sub 4.9/fara aviz 1 pct
- email: da 3 pcte < fara 1 pct
- telefon: da 3 pcte < fara 1 pct 


3. Urmeaza constituire a unei echipe de lucru formata din designeri grafici, web designeri, fotografi, scriitori, editori, etc care sa participe practic la scrierea propriu-zisa a ghidului, care ne propunem sa fie in format PDF/Ebook, dar, daca vom gasi si o sursa de finantare, o vom publica si in format tiparit. Producatorii care vor prezenta minusuri (de exemplu logo, site, etc), in masura posibilitatilor vor fi sprijiniti de echipa implicata in proiect.


- Sfaturi pentru producători despre cum sa isi imbunatateasca imaginea si expunerea:
https://laonuca.blogspot.ro/2017/03/sfaturi-pentru-producatori.html?m=1

- Sfaturi pentru producatori despre cum să îsi înregistreze produsul ca produs tradițional românesc:
https://laonuca.blogspot.ro/2017/04/afla-cum-poti-sa-iti-inregistrezi.html?m=1

- Chestionar despre tendintele alimentare ale romanilor:
http://www.isondaje.ro/surveys/results/528782269

- Lista cu mancarurile traditionale romanesti conform Wikipedia:
https://laonuca.blogspot.ro/2017/05/le-mananci-in-fiecare-zi-dar-stii-care.html?m=1

- Linkuri utile:
https://laonuca.blogspot.com
www.facebook.com/groups/grupulproducatorilorlocali

- Prezentarile micilor producatori romani (1 producator/2 pagini)

- Harta interactiva cu locatiile micilor producatori romani


4. In final distributia ghidului la evenimente si targuri specifice, precum si in magazinele de specialitate, crearea de parteneriate media.

Mentionam ca prezenta in acest ghid nu implica nici un cost pentru producatori.

Asadar, daca doriti sa fiti inclusi in acest ghid, va rugam raspundeti la urmatoarele intrebari scurte:


- denumire comerciala
- denumire producator
- numele detinatorilor firmei
- localitate si judet
- debutul activitatii
- procentul de manufactura si procentul de mecanizare a procesului productiei
- gama de produse
- produsul cel mai reprezentativ
- sursa materiei prime
- tipul materiei prime naturala/eco/bio
- aditivi alimentari sau conservanti
- atestare de produs traditional romanesc sau producator eco/bio
- autorizatie de producator
- magazine in care comercializati produsele
- detineti si o ferma cu posibilitate de vizitare sau cazare?
- recomandati alti mici producatori
- logo, motto, fotografie produs reprezentativ, fotografie producator, fotografie fabrica/ferma, site, pagina FB, email, telefon

     Raspunsul la toate aceste intrebari le asteptam pana la data de 28 februarie 2018 la adresa de email sau laonuca@yahoo.com .

Multumim si va asteptam cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu