Promovare a produselor tradiționale și artizanale românești: Bunatati din Camara cu Delicatese

6 octombrie 2017

Bunatati din Camara cu Delicatese

Bunatati din Camara cu Delicatese


Denumire: Camara cu delicatese
Producator: Board Play
Localitate: Sibiu
Producatori: familia Ciausu
Traditie din 2015
100% manufactura

"Bunatati facute de oameni, nu masini."


     Ne plac borcanasele, ne plac diversitatea formelor lor, ne plac varietatea etichetelor lor, ne plac secretele ascunse in ele, gusturile, mirosurile, aromele, parfumurile pe care le descoperim atunci cand le deschidem. Asadar, am avut multe trairi atunci cand am primit o cutiuta generoasa cu mostre de la Camara cu Delicatese.
     Am incercat de la acesti sibieni gem de macese, gem de prune, dulceata de ardei iute si mujdei ardeiat, dulceata de lapte cu vanilie. Gemul de macese avea textura asteptata, intotdeauna ne-a placut finetea si aroma lui. De asemenea, suntem mari fani ai dulcetii de ardei iute pentru utilizarea la fripturi. Insa, cel mai mult ne-a incantat dulceata de lapte. Este prima oara cand incercam asa ceva si ne-a imbatat papilele gustative. O aroma dulce foarte fina, care bate spre cea a budincii, atat la textura cat si la gust. Acum intelegem de ce cei de la Camara cu Delicatese ne-au spus ca acesta e produsul lor cel mai cautat.
     Va invit maideparte sa ii descoperiti, sa le aflati povestea, dintr-o descriere frumoasa, dar si dintr-un interviu realizat special pentru cititorii acestui blog. Va indemnam sa cititi dedpre ei si sa le achizitionati produsele.

     "Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai, in Marginimea Sibiului se trăieşte o poveste. Suntem o familie de bucuresteni, la origine, gureni in toata regula acum. Povestea noastra a inceput acum trei ani de zile, cand satui de traiul urban bucurestean, ne-am hotarat sa riscam tot ce aveam pe o mutare intr-o zona de care eram indragostiti. Camara cu delicatese a fost numele care a venit in viata noastra prin descoperirea pasiunii mele de a dichisi borcane. Asa am ajuns sa facem cadouri personalizate, cosuri pline cu borcanase de dulceata, infrumusetate manual, cu dantela, sfoara, panglici, conuri de brad, flori uscate, nuci imbracate in broderie, ghinde, ramuri de brad sau de tuia. Deci vedeti, numele a venit singur spre noi prin aceste bijuterii culinare, toate hand-made, cu materiale luate din natura. De asemenea noi pregatim cosuri cadou, marturii, mici atentii, dar nu oricum. Am ales sa venim in intampinarea clientilor nostri cu o idee : Tu vii cu bugetul, noi aducem cadoul. Astfel iti poti gasi orice iti doresti, la noi in camara, in limita stocului disponibil, cu doua conditii: sa ne scrii sau sa ne suni la contactul afisat pe site-ul nostru www.camara-cu-delicatese.ro. Pe acelasi principiu, tu vii cu bugetul, noi aducem cadoul, ne adresam firmelor, si am avut colaborari fructuoase, deoarece am putut veni in intampinarea clientilor, cu o oferta personalizata, cu un produs unic, special, 100% romanesc, sibian; am oferit cadouri corporate personalizate pentru evenimente, cu logo si mesaje. Certificatul de producător şi atestarea de la DSV, le-am obţinut ca să putem avea garanţia calităţii produselor noastre. Dulceţurile conţin între 73% şi 67% fructe, între 27 şi 33 % zahăr, condimente dacă e cazul. Nu conţin aditivi, pectină chimică, coloranţi. Procesul de fabricare are loc în oale de inox magnetice cu fund triplu, pe foc de lemne la un cuptor cu plită, construit special pentru acest lucru. De aceea, dulceţurile au un gust profund accentuat, diferit de al celor din comerţ. Produsele au un termen de garanţie de 1-2 ani, iar după deschidere se păstrează la frigider. Ne adresam tuturor romanilor, pentru ca trimitem foarte mult prin curier, prin posta, dar facem si drumuri personale pentru comenzi mai mari, catre Bucuresti. Dar in primul rand ne adreasam Sibienilor, care ne-au primit cu bratele deschise si care ne-au facut sa ne simtim ca ne-am nascut aici. Pentru sibieni avem transport Gratuit de 2 ori pe saptamana. Transportul se face personal de catre Dulcetareasa, pentru a putea avea un feedback bun din partea lor."

 1. Incepand din ce an aveti traditie in domeniu?
Din anul 2015, am inceput, timid, activitatea, iar obtinerea autorizatiilor t
ot in anul 2015 dar spre sfarsitul sau, in toamna.

2. Sunt dificil de obtinut?
In judetul Sibiu nu sunt greu de obtinut, avand experienta in lucrul cu actele la Bucuresti, totul aici mi s-a parut rezonabil. Oamenii de la Directia de sanatate, de la Camera Agricola, de la Registrul comertului, toti sunt foarte rabdatori, draguti si meticulosi. Normal ca au si cerinte multe, ca asa cere legea, dar impreuna am reusit sa le deslusim pe toate.

3. Cine se afla in spatele micutei voastre afaceri, creierul operatiunilor?
In spatele afacerii se afla Dulcetareasa. Eu, Cosmina Ciausu, sufar de dedublare, si sunt in primul rand Mama, apoi pe rand, Sotie, Menajera, Bucatareasa, Manager, Art Director, Strategic Planner, Media Planner, PR Responsible si nu in ultimul rand Dulcetareasa (la acest aspect mai am ajutoare in familie).



4. Cati oameni sunt implicati in procesul de productie?
Pai vreo 4, eu, mama si tata, sotul :-). Sotul are rolul cel mai important, cel de caraus,spargator de lemne si este degustator (pe langa servicul pe care il are). Fara papilele sale nu am face treaba. Mama ma suplineste la toate rolurile de dulcetareasa, bucatareasa, menajera, dar mai ales este o bunica nemaipomenita. Din cand in cand o avem si pe Maie(soacra mea) care este nemaipomenit de harnica si ea.Tata este la baza, curata fructele, le spala, el se ocupa cu oranduirea.



5. In ce procent procesul de productie este manufactura si in ce proportie este mecanizat?
Nimic nu este mecanizat, totul se face manual, de aceea avem ca motto: "Bunatati facute de oameni, nu masini."

6. In ce localitate va desfasurati activitatea de productie?
In satul Gura Raului, Marginimea Sibiului, la poalele munţilor noştri semeţi şi impunători, traversaţi de râuri năprasnice şi înspumate.



7. Care este gama voastra de produse?
Producem cu mare drag dulceturi traditionale ca gem de macese, de afine, fructe de padure,dar si delicatese ca dulceata de lapte sau cea de capsuni, banane si menta, sosuri ca piscacios, mujdei-ardeiat, sau bauturi alcoolice ca afinata, zmeurata, capsunata.De asemenea avem o gama variata de cadouri personalizate pt zile onomastice sau diferite evenimente, nunti, botezuri. Noi pregatim cosuri cadou, marturii, mici atentii, avem diverse contracte cu firme, carora le furnizam cosurile pt clienti, de Craciun, Pasti sau in timpul conferintelor. De asemenea am participat la diverse evenimente culturale din Judetul Sibiu, oferind diverse cosuri traditionale, pt diversi musafiri, personalitati politice sau delegatii prezente la noi in tara.




8. Care este produsul reprezentativ simbolic pentru micuta voastra activitate de productie?
Suntem in general foarte cautati pt cosurile-cadou personalizate, pt marturii la nunti si botezuri, dar si pt dulceata de lapte care este cel mai cerut produs.



9. Istorisiti putin tehnica, pasii productiei pt dulceata de lapte.
Colectam laptele de la cativa tarani cu certificat de producator, care au vacile aici sus, in munti, il fierbem in oale de inox, cu fundul triplu, magnetic, pe foc de lemne la o plita special construita. Se fierbe cam 8 ore, cu zahar, cam 250 de grame la litru, apoi se adauga aroma care se doreste. Se toarna in borcane, si se lasa sa se raceasca la cald. Apoi se depoziteaza in camara si se eticheteaza.

10. Prin ce se remarca produsele voastre fata de restul ? Ce au unic ?
Fructele sunt de la producatori romani, sau de la culegatori. In primul rand, prin achizitionarea produselor mele, se sustin o serie de mici afaceri, de familii de oameni harnici si gospodari, de copii in scoli. In al doilea rand produsele mele sunt fara conservanti si sunt deosebite prin ticluirea de retete noi, ce au la baza un produs traditional, la care s-a adaugat un condiment sau doua, ce aduce un plus de savoare produsului, faurind gusturi noi.

11. V-ati gandit sa va inregistrati produsul, sa il atestati drept un produs traditional ?
M-am gandit, dar nu voi face prea curand. Sunt destui atestati traditional, eu reprezint un alt segment de piata, acel segment ce se ocupa cu inovatia :-) .

12. Va ajuta cineva in promovarea produsului dvoastra ? Ati investit in crearea unui logo, etichete, website, promovare online, etc ? Este costisitor ?
Ma ajuta cei cu care colaborez in acest domeniu, am o firma ce se ocupa cu tiparirea materialelor promotionale, a etichetelor, avem logo, avem motto, iar de promovarea online ma ocup personal. Ne gasiti pe www.camara-cu-delicatese.

13. Ce importanta considerati ca au acestea in succesul micutei voastre afaceri?
Nu existi, daca nu esti on-line :-)

14. Care sunt modalitatile disponibile de achizitionare si livrare a produselor voastre, in ce magazine va gasim?
Ma gasiti la targurile de specialitate, dar mai ales pe facebook la Camara-cu-delicatese. Aici preiau si o parte din comenzi (ce le trimit prin curier), raspund in privat la orice intrebari, aici anunt transporturile gratuite care le efectuam saptamanal catre Sibiu, si lunar catre Bucuresti.De asemenea, avem bunul obicei de a ne premia clientii fideli :-)

15. Ce dificultati intampina un mic producator pe piata din Romania ?
Un producator roman se loveste in primul rand de sabotarea semenilor sai. Daca romanii ar invata sa dea bani pe calitate si nu cantitate, daca ar invata sa consume produse local, atunci nimeni nu ne-ar sta in cale, nici statul, nici corporatiile, nici vantul, nici pamantul. Dar noi stim doar sa ne dorim sa moara capra vecinului :-) . Am invatat in cei doar cativa ani de antreprenoriat, sa apreciez pe toti oamenii care se zbat sa faca ceva, eu sustin si alti producatrori de dulceata, toti avem un loc sub soare, nu trebuie sa dam din coate ca sa ne suim pe cadavrele altora.

16. Care este feedback-ul din partea cumparatorilor, sunt multumiti de produse si de pret?
Cand lucrezi cu gustul omului, nu poti sa le nimeresti pe toate, dar atunci cand o faci, si oamenii vin in intampinarea ta, fara sa o ceri, cu un feedback pozitiv (si facebook-ul nostru este plin), ti se umple sufletul de bucurie. Si uite asa te simti mai aproape de oameni si cu un deget in rai. Am avut parte de multe pareri bune si foarte bune dar de ce sa nu recunoastem, am mai dat-o si in bara. Sa va dau un exemplu, daca dvs va amintiti din copilarie dulceata de afine cu bobite mici si mult sirop caci asa facea bunica dvs si eu vin cu una cu bobite mari de la un producator de afine, atunci gustul ce il ofer eu va fi diferit de cel pe care-l aveti in memorie. Deci se poate intampla uneori, dar Slava Domnului, in general avem un feedback mai mult decat pozitiv, iar restul situatiilor incercam sa le manageriem
prin oferirea altui produs pe placul clientului, sau de ce nu, chiar returnarea produsului. Noi nu dorm sa vindem cu orice pret, noi ne dorim clienti multumiti, satisfactia antreprenoriatului, facut in acest fel, este infinita.


17. Recomandati-ne si alti mici producatori locali din regiunea dvoastra.
Voi face o nefacuta, voi recomanda un alt producator de dulceturi :-) din zona mea, tocmai ca sa arat romanilor, ca pt toata lumea este loc sub soare, si nu trebuie sa ne calcam pe bataturi: este vorba despre Anna Boutique din zona Avrigului care este fix pe acelasi segment de piata cu mine, adica al delicateselor, si al cadourilor personalizate, dar va recomand cu drag si pe cineva din satul meu, mai exact Piua de ulei - La Păta lu' Soră, care faureste o zacusca minunata, dulceturi pe masura, si in primul rand un ulei extravirgin de floarea soarelui, produs intr-o piua de ulei de la 1900, pe care au repus-o in functiune.

18. Cum colaborati, convietuiti cu ceilalti mici producatori romani?
Prin intermediul afacerii am cunoscut producatori romani extraordinari. Romania are un potential imens, inca, prin oamenii care-i detine. Sunt o gramada de oameni care fac lucruri minunate, si mai ales o gramada de femei. La Sibiu, avem o asociatie, asociatia mamicilor antreprenor, din a carui voluntariat, fac parte. Am beneficiat de sustinerea acestei asociatii, pe numele ei Business Mom Club Sibiu, care sustine prin activitatile ei, femeile, care au o afacere. Prin intermediu ei am cunoscut doamne minunate dar si producatori de fructe, femei puternice, gospodine, harnice si in primul rand MAME.

19. Credeti ca ar fi benefica infiintarea unei asociatii la nivel national care sa va sustina?
Bineinteles, dar nu asociatii facute de politicieni. Producatorii mari, ar trebui sa se gandeasca, sa dea o parte din ceea ce au primit, adica sa infiinteze o asociatie prin care sa-i sustina pe cei mici, care pornesc acum, asa cum au pornit si ei odata.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu